Bondens marked

For dem som ikke vet det, er Bondens Marked et marked hvor man kan kjøpe lokale matvarer og andre ting direkte fra produsent. Jeg dro helt uvitende om dette ned til byen for å handle krydder til å lage tacokrydder.

For å si det først som sist, jeg elsker bondens marked. Det står produsenter og steker sveler, møsbrømlefser og selger alskens deilige matvarer og hudpleieprodukter. Det er lite, men allsidig. Jeg måtte virkelig holde meg i skinnet for ikke å kjøpe lefser av alle slag.

Istedet endte jeg opp med to kartonger med egg, mjødurtsaft og leppepomade som lukter og smaker som sjokolade <3.

Mjødurtsaft hadde jeg aldri hørt om, og derfor måtte jeg nesten gjøre litt research etter at jeg var kommet hjem.

Wikipedia skriver:

Mjødurt er en plante i rosefamilien. I Norge vokser den i hele landet, opp til vierbeltet.

Mjødurten er en nytteplante som har blitt brukt i fremstillingen av aspirin, og ble også ofte brukt for den behagelige duften og noe bakteriehemmende egenskaper i forbindelse med rengjøring. Spesielt har mjødurten blitt brukt i forbindelse med brygging av øl og mjød.

Ifølge matoppskrift.no er Mjødurt-drikke rik på C-vitamin, folat og Kalium. Trekker ned pga sukkeret som er brukt, men her drikker vi ikke nok saft til at det skal være en helserisiko.

Mat og Helse har her en fin artikkel om Mjødurt og dens medisinske egenskaper.

Sjokoladeleppepomaden kjøpte jeg av Nyeng Hage som produserer hår- og hudpleieprodukter. Som jenter flest elsker jeg sjokolade, og da er det jo deilig å kunne ha det på leppene istedet for i magen og på hoftene og lårene.

Etter å ha sett «Bienes hemmelige liv» igår, syns jeg det var meget koselig da hun fortalte meg at hun har en bigård i tillegg til en urtehage. Så idyllisk! Til neste år blir det kjøkkenhage her, har allerede bestilt rabarbrafrø, men jeg har ikke snøring på hva mer som kan overleve her nord.

Jeg slår ett slag for lokalprodusert mat, og gleder meg enormt til neste Bondens Marked som skal være på Torget i Bodø den 11. september.

3 responses to “Bondens marked

  1. Å, eg er ein stor fan av Bondens marked! Det er så mykje godt å få der:)

  2. Takk for en innføring i hva mjødurt er for noe :o)

  3. Åh irriterer meg å bo midt på «landet» i Hønefoss, og nærmeste marked er den mye mer urbane og større byen Drammen. Til og med OSLO har Bondens Marked! Da skal jeg absolutt prøve å få lagt en dagstur til Oslo ei helg med marked!! Om jeg ikke tar en dagstur til Drammen en gang da.. Knapt vært i den byen heller, må jo være noe spennende der 😛

    Naturlige og lokale råvarer er de beste!! Men vet ikke hvor mye jeg tørr å kjøpe da, om det må på buss hjem 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s