Nå som barnehageåret er i full gang, begynner også matpakkesesongen. Etter å ha funnet muglet brød på kjøkkenbenken, kom jeg på tre ting
- Vi spiser lite brød
- Jeg trenger å bli flinkere til å fryse brød
- Jeg vil vite når brødet ble bakt, slik at jeg kan beregne litt bedre.
Løsningen ble matpakkebrødet fra kokeboken «Matpakka»
2 dl kokende vann
2 dl hvete helkorn (jeg brukte hel spelt)
1.5 dl solsikkekjerner (jeg brukte gresskarkjerner)
1 l skummet melk
50g gjær
3 dl sammalt hvete, grov
4 dl sammalt hvete, fin (jeg brukte spelt)
4 dl sammalt rug, grov (jeg brukte fin)
14-16 dl hvetemel
2 dl finraspet gulrot
3 dl kesam
2 ss olivenolje
1 ss honning
2 ts salt
Slå det kokende vannet over helkorn og solsikkekjerner. Rør om, og la det stå til det blir fingervarmt. Det tar 15-20 minutter.
Rør ut gjæren i den lunkne melken. Bland i de bløtlagte kornene, og alle de andre ingrediensene. Elt deigen godt sammen, min 10 min i kjøkkenmaskin. Bruker du håndkraft, kan du elte noen flere minutter. Dekk bollen med et kjøkkenklede og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca 50 minutt. Slå deigen over på et melet bakebord, del den i 3 og rull hver del ut til et brød. Legg dem i smurt form. Du kan bruke enkeltformer eller legge alle tre i en litt liten langpanne. Etterhev brødene i 40 minutt under klede.
Stekes ved 200g over- og undervarme, eller 180 grader varmluft i 50 min. Bruker du over- og undervarme, setter du brødene helt nederst i ovnen. Bruker du varmluft, er det det samme hvor brødene står.
Dette ble tre svære brød!
Når jeg først bakte brød, så kunne jeg jo like gjerne lage suppe. I siste «Mat og helse» er det mange gode oppskrifter, og jeg lagde Ratatouille for to uker siden. Idag ble det Coulis de tomates -en slags tomat og urtesuppe fra Provence.
Til 4 personer
2kg tomater
3 hvitløksbåter
3 løk
2 ss søtstoff (kan sløyfes, det gjorde vi)
Urter etter eget ønske (vi brukte basilikum, rosmarin og laubærblad, var det vi hadde nogenlunde fersk)
Skrell tomatene etter å ha hatt dem i kokende vann i 15 sekunder
Skjær dem i terninger og ha dem i en kasserolle med litt olje sammen med resten av innholdet. La dette småkoke i en time. Moses i en blender, og kan spises både kald og varm.
Nå fikk jeg akkurat en pose med multer på døra, så det blir multer med fløte til kvelds.
Klem fra Helen
den suppa så kjempegod ut! tar gjerne en middagsinvitasjon med den på menyen 😀
Du e hjertelig velkommen! 🙂
Hjemmebakt brød er fantastisk. Lurt å dele dem opp i skiver før de fryses syns jeg, da er det enklere å ta opp bare det man trenger og man har alltid ferskt brød:)
Ja, det er det som er aller best! Vurderte å være så frekk å ta med de til en brødmaskin, for skuldra mi klarer ikke maratonskjæring. hehe