Surkål hører jula til

Surkål er noe jeg vanligvis aldri tror jeg har likt, husker iallefall at dèt og rødkål aldri kom på min tallerken på julaften. Iår gjør det det, for jeg har laget både rødkål og idag surkål…

Surkål skal ha det at det lukter fantastisk godt. Jeg elsker lukten av karve! Min bestefar og jeg pleide å spise møsbrømlefse og drikke karvete på et lite lefsebakeri før vi kom inn til Brekke i Misvær. Igår var det 13 år siden bestefaren min døde, så da passer det jo godt å tenke litt på de gode minnene.

Oppskriften fant jeg i siste nummeret av «Glad i mat» -det gratisbladet man får på Ica.

Til 6 personer

1 kg hodekål

2 epler i skiver

3 ss smør

1.5 ts salt

2.5 ts karve

ca 2 dl vann

3/4 dl eddik

3/4 dl sukker

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med eple, smør, salt og karve. Tilsett vann, eddik og sukker.

Kok surkålen under lokk ved svak varme ca. 1 time. Rør forsiktig av og til. Smak evt til med mer eddik og sukker.

Rør inn litt stekefett fra ribba (dette gjøres på julaften).

Nå lukter det helt vidunderlig på kjøkkenet og jeg kjenner at jeg gleder meg til julaften. Problemet er bare at jeg enda ikke har kjøpt ribba…

 

2 responses to “Surkål hører jula til

  1. Mmm alltid likt posesurkål og det er ikke før siste uka at jeg faktisk har lært at man har i ribbefett i den hjemmelagde. Må prøves en gang! Men jeg lager ikke akkurat ribbe selv – og svigers prøver å unngå dette farlige fettet :P..

    Fett kan jo bare gjøre det bedre 😀 haha!

    • Fett gjør generelt alt bedre 😉 Man MÅ jo i utgangspunktet ikke ha ribbefett i surkålen, iallefall ikke hvis man har ribbefett sammen med ribba, da blandes jo alt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s