Julekake

Andre juledag fant jeg ut at jeg hadde lyst å bake julekake. Ikke for sent syns jeg, og Kristiane hadde mast om farmorens julekake hele tiden. Vel, den oppskriften har jeg ikke, men jeg har Sverre Sæthre sin. Forøvrig, synd at han OG er gift! Jaja, noen ganger er det kanskje like greit.

Sverre Sæthre har hentet oppskriften fra Hanna Wisnes’ kokebok fra 1845. Jeg har den fra Sverre Sæthres «Den store kakeboka». Forøvrig helt fantastisk bok.

Norsk julekake

2.5 dl melk

25 g fersk gjær

150 g smør

90 g sukker

1 ts salt

450 g mel

0.5 ts kardemomme

1 dl rosiner

2 ss sukat

Smelt smøret og lunk melken til 30*c. Rør gjæren ut i melken. Elt alle ingrediensene godt sammen til en smidig deig i en kjøkkenmaskin. Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse.

Ta deigen ut og del den i to emner. Elt emnene og form dem til to store boller. Dekk til og sett dem til heving.

Forvarm stekeovnen til 180*C. Når kakene er hevet til det dobbelte, stekes de til de er gylne. Det tar ca 35 minutter. Ta kakene ut og avkjøl dem på rist.

Vel, de flata litt ut, så de ble nok litt flatere enn det jeg hadde håpet på. Uansett; utrolig gode! Kristiane elsket dem, og jeg kjenner at jeg gleder meg over at dagens kveldsmat er julekake med smør og brunost. Nam! På bildet i boka har han hatt melis på toppen av brødene. Dèt kommer nok aldri jeg til å ha.

Kristiane har forresten fått smaken på gjær, så nå må jeg ha gjærpakken øverst i kjøleskapet. Sære ungen;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s