Under storbakingen min her om dagen ønsket Kristiane at vi skulle bake et eget brød til henne. Hun er glad i å flette håret sitt (og mitt) og valget falt da på fletteloff. Har aldri laget det før, så dette ble veldig spennende.
Oppskriften fant jeg i Damms store bakebok, en bok som er et flott oppslagsverk, men som jeg dessverre bruker lite.
Fletteloff
25 g gjær
4 dl vann
100 g smør
2 ts salt
(2 ts sukker)
1 egg
ca. 1,3 dl hvetemel
Til pensling og pynt:
1 egg
Valmuefrø
Smuldre gjæren i bakebollen. Varm opp vannet til 37 grader. Rør ut gjæren i litt av vannet. Tilsett resten av vannet. Bland i litt av melet til en løs deig.
Elt sammen smør, salt, sukker og litt mel til en grynet masse. Ha det i den løse deigen. Tilsett egget og arbeid inn det meste av melet. Dekk til bollen og la det heve til dobbel størrelse, ca 30-45 minutter.
Legg deigen på melet bakebord og elt inn resten av meleg. Del deigen i emner. Jeg delte det inn i ett stort og seks små.
Flett sammen i den måten du selv vil, jeg lagde to fletter oppå. La det heve i ca 30 minutt. I utgangspunktet prøvde jeg først å ha det i en brødform, men etter heving var brødet så stort at jeg måtte legge det rett på bakeplata.
Pensle med egg og strø på valmuefrø.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i 5 minutter. Deretter skrur du ned varmen til 175 grader og lar det steke i 30 minutter til.
Neste gang dette brødet skal bakes skal jeg enten ha det i en 3 liters brødform (når jeg får kjøpt meg det) eller ha det i to brødformer.
Jeg har delt det i to på langs og har smakt på en liiiiiiiten skive med smør. Dette var himmelsk godt. Er mange år siden jeg har smakt loff, så dette var gøy baking.
Klem fra Helen