Glutenfri snickerskake og sjokoladekake

Mamma har bursdag idag! Og i bursdagsgave ønsket hun seg to kaker, en til å servere hjemme, og en annen til å ha med på jobb. Selvfølgelig får hun det ønsket oppfylt!

Mamma har cøliaki, noe som kan by på problemer i kakeverdenen. Disse kakene er glutenfrie og fantastisk gode (vi har allerede prøvesmakt).

Først ut er Glutenfri sjokolade- og nøttekake oppskriften er fra «Piece of cake» av Leila Lindholm

Bunn:

  • 300 g hasselnøtter
  • 300g 70% sjokolade
  • 1 ss god kakao
  • 200g mykt smør
  • 1 dl sukker
  • 6 økologiske egg, skilt
  • Smør til kakeformen

Peanøttglasur

  • 0.5 dl mykt peanøttsmør
  • 2.5 dl melis
  • 4 ss kakao
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100g philadelphiaos
  • 1 ss varm kaffe
  1. Forvarm ovnen til 175 grader
  2. Finhakk hasselnøttene i hurtigmikser
  3. Grovhakk 200g av sjokoladen, og kjør det sammen med hasselnøttene i hurtigmikseren
  4. Ha i kakao, smør og sukker og kjør mikseren til det får en kremaktig konsistens
  5. Ha i eggeplommene og kjør mikseren igjen
  6. Pisk eggehvitene til skum
  7. Vend forsiktig hvitene i blandingen, litt etter litt
  8. Hell blandingen i en smurt og strødd springform (ca 23 cm). Bryt resten av sjokoladen i biter og trykk dem opp i blandingen.
  9. Stekes midt i ovnen i 30-35 minutter, stikk en kakenål i kaken for å sjekke om den er ferdig, men husk at den smeltede sjokoladen kan gjøre at pinnen ser seig ut.
  10. Lag glasuren. Visp sammen peanøttsmør, melis, kakao, vaniljesukker og philadelphiaost til det får en kremaktig konsistens. Ha i kaffe.
  11. Bre glasuren utover kaken og pynt med hakkede nøtter eller hvit sjokolade (som jeg gjorde).

Snickerskake hentet fra Sverre Sæthre «Den store kakeboka»

Peanøttbunn:

  • 2 eggehviter
  • 30 g sukker
  • 80 g salte peanøtter
  • 50 g melis

Varm stekeovnen til 170 grader. Pisk eggehvite og sukker til marengs i en kjøkkenmaskin eller for hånd. Grovhakk peanøttene i en matprosessor sammen med melis. Vend nøtteblandingen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott. Ha røren i den smurte kakeringen på ca 22 cm. Stek bunnen midt i ovnen til den er gyllen, det tar ca 25 min. Avkjøl.

Karamellganache

  • 70 g sukker
  • 1.25 dl fløte
  • 150g hvit sjokolade
  • 20 g smør

Smelt sukkeret til karamell. Ta kjelen av platen og ha i fløte. Småkok under lokk til all karamellen er løst opp. Finhakk sjokoladen og ha den i den varme fløten, rør til den smelter. Rør inn smøret tilslutt. Hell karamellblandingen på kakebunnen.

Sjokolademousse

  • 150 g mørk sjokolade min 60% kakaomasse
  • 75 g usaltet smør
  • 0.5 dl espresso eller sterk kaffe
  • 1 gelatinplate
  • 2 eggeplommer
  • 2 eggehviter
  • 50 g sukker

Finhakk sjokoladen og smelt den i vannbad sammen med smøret. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i minimum 5 minutter. Lag espresso eller sterk kaffe. Kryst vannet ut av den oppbløtte gelatinen og la den smelte i den varme kaffen. Rør inn eggeplommene i sjokoladeblandingen. Rør så inn den varme kaffen. Pisk blandingen godt sammen med en håndvisp slik at den blir blank og glatt. Pisk eggehvite og sukker til marengs. Vend 1/3 av marengsen i sjokolademassen med en slikkepott. Vend så resten av marengsen med en slikkepott.

Hell moussen oppå karamellganachen og sett kaken kjøling til den stivner.

På onsdag reiser Kristiane og jeg sørover på familieferie, da blir det en bloggstopp fram til neste uke. Ha en fantastisk flott uke med mye god mat!

Klem fra Helen

Reklamer

2 responses to “Glutenfri snickerskake og sjokoladekake

  1. Så godt du kjem med Glutenfrie oppskrifter..
    Har ei svigerinne som har Cøliaki..
    Takk!

    • Ingen årsak! Min favoritt av disse to var desidert snickerskaka:) Vil anbefale å ha den i romtemperatur en stund før servering, for den karamellganachen var hard;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s