Stor oppdatering = masse god mat!

Nå er jeg tilbake! HURRA! Har laget masse mat, tatt lite bilder, fulgt med på andre blogger og bare tatt alt med ro. Dog har jeg funnet ut at matlaging og ikke minst baking er min terapi, ingenting er som å forsvinne på kjøkkenet og bare styre og stelle. Da er jeg akkurat der jeg burde være.

Først lagde jeg en Drømmehagenkake til Saga som ble to år. Kaken ble et virkelig stressprosjekt fordi jeg er elendig i planlegging, men hovedpersonen ble fornøyd og det er viktigst!

Kaka er trukket med hjemmelaget marshmallowsfondant som er farget blå, og fantastiske Annicken rullet kulene rundt. Sukkerbunnen inni var dynket i pasjonsfruktpure og fylt med fløtekrem med sjokolade og banan i.

En annen kake jeg laget var til fantastiske Ida som hadde bursdag. Den trakk jeg og med rosa MMF, også hjemmelaget. Pyntet med pyntegele og små blomster som jeg har stukket ut. Sukkerbrødet var også her dynket med pasjonsfruktpure og fylt med jordbær og fløtekrem.

Nok om kaker (iallefall for en liten stund)

Jeg har i lengre tid irritert meg over at lapskaus har fått et så utrolig dårlig rykte. Mange tenker på lapskaus som overkokte grønnsaker med dårlig kjøtt og hermetiske bokser. Det er IKKE min lapskaus.

Min store Eva Trio XO-gryte fikk sin dåp med å lage lapskaus. Jeg kappet opp en stor kålrabi, seks gulrøtter, to purre og to pastinakker. Dette lot jeg koke en stund før jeg tilsatte oppskjært kalve-entrecôte. Jepp, du leste riktig. Luksuskjøtt kjøpt av lokale bønder.

Dette fikk koke seg mørt og godt sammen med grønnsakene, ikke noe fett ble skåret bort, og fettet bare utfylte kraften helt fantastisk!

Og med god middag på bordet, må sølvbestikket og finserviset fram;)

Serveres med hvitløksbrød! Namnam! Alt ble spist opp, og vi fikk tilogmed uventede gjester.

Nå som jeg har ferie har jeg mer tid til denne langtidsmatlagingen som noe er, idag valgte jeg å hedre min oldemor (som bodde i min leilighet før meg) med å koke gomme for aller første gang! Min oldemor pleide å lage store porsjoner med gomme, sette dem i dyptallerkener, drysse kanel over og la meg spise det rett med skje. Det var fantastisk godt, og mange barndomsminner kom tilbake mens jeg kjente gommelukta bare komme sivende. Kanskje oldemor hjalp meg med å få det så bra som jeg ville ha?

Oppskriften tror jeg er fra oldemor, men jeg er neimen ikke sikker.

Til tre dyptallerkener (ja, det blir tre, en ble spist opp relativt fort)

Kok opp 2 liter melk. Pisk sammen ca 2dl surmelk og to egg og ha det i melken. Tilsett ca 0.5 dl sukker og litt kanel/kardemomme/rosiner (alt etter smak). Kokes ca 2-3 timer (min tok 2.5), sil evt av overflødig væske. Tilsett litt hvetemel ca 2 ss hvetemel og 1 ss potetmel helt tilslutt, rør dette inn.

Kristiane synes det var litt kjedelig at jeg bare sto og rørte i en gryte, hun ville også røre. Først fikk hun bare vann, så fikk hun fruktose å ha oppi vannet. Tilslutt fant jeg ut at vi måtte bruke opp surmelka, dermed ble det sveler. Jeg målte opp, Kristiane rørte. Sterke jenta mi rørte helt selv!

Sveler med gomme blir det intet bilde av, svelene var oppspist lenge før vi hadde tatt oppvasken og både mor og barn var meget glupske!

Tilslutt har jeg fått ryddet alt kakepynt-stæsjet mitt i en skuff, en genial idè (trodde jeg) helt til jeg så hvor mye jeg faktisk hadde. En statusoppdatering gjorde at jeg fikk oppfordring til å ta bilde av den og erkjenne min bakedille. Som sagt så gjort (en måned etterpå).

Jeg har ekstremt mye! Heldigvis ser det lite ut på bildet;)

Og jeg er velsignet med verdens beste kollegaer på min jobb! En kollega var på tur i Sverige, og fant noe hun bare MÅTTE kjøpe til meg. Hun traff virkelig blink, og både jeg og Kristiane hylte da jeg åpnet pakken (som mor så datter?)

Mummikakeform! Har noen sett noe så YNDIG?! Sukk, vi ble så glade vi at vi ikke helt visste hvor vi skulle gjøre av oss. Hodet mitt er fullt av ting jeg vil lage med den, men kom gjerne med forslag!

Jeg lover å ikke bruke over et halvt år på å blogge igjen, jeg kommer straks tilbake.

Helen

Reklame

4 responses to “Stor oppdatering = masse god mat!

  1. Velkomen tilbake!
    Så masse godt du lagar 🙂

    God helg!

  2. Flinka! 🙂
    Venter forresten enda på å lese noe sunn vegetarmat om du så klart er interessert i å lage noe? 😉

    • Heia! Sunn vegetarmat kommer ikveld eller imorgen, må først spise den og få den godkjent av vegetarvenninne 🙂 Du må gjerne også være forsøkskanin om du vil;) Helen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s